Geen inkomen, wat nu?

Het kan zijn dat je door omstandigheden op het moment geen inkomen hebt. Allereerst mag je weten dat je niet de enige bent en dat er mensen zijn die je graag willen helpen als je zelf even niet meer weet wat je moet doen! De stappen die je kan zetten zijn natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde maar om je toch wat handvatten te geven hebben we hieronder zes tips op een rijtje gezet om je in de juiste richting te wijzen. Heb je nu al direct een vraag of heb je zorgen? Bel dan direct met 0800-8115.

geen inkomen 0800-8115 schiet te hulp

6 tips bij geen inkomen

Als je geen of weinig inkomen hebt is dat erg vervelend. Ook al is het tijdelijk. Zit niet in de stress maar onderneem actie!

Tip 1:

Ben of word je werkloos en heb je geen inkomen door baanverlies? Er zijn meerdere mogelijkheden om weer grip te krijgen op je financiën. Denk aan besparen op uitgaven, aanvragen van uitkeringen of subsidies, en check je rechten in geval van ontslag. Lees hier meer informatie over deze onderwerpen.

Tip 2:

Het klinkt heel ingewikkeld maar dat hoeft het niet te zijn: Zorg ervoor dat je je administratie op orde hebt. Maak een simpel overzicht van je inkomsten en uitgaven (ook kleine uitgaven zijn belangrijk!) en bekijk waar jij op kunt besparen. Lees ook alle bespaartips . De reden waarom het goed is om bij te houden wat erin komt en wat eruit gaat is omdat het je een beeld geeft van het geld wat je uit kunt geven per maand. Dit zal soms betekenen dat je niet kan kopen of doen wat je eerst wel deed of dat je juist wel iets kunt doen waar je al een tijdje op hebt zitten wachten. Krijg overzicht!

“Ik heb een boekje thuis liggen waarin ik alles bijhoud wat erin en eruit gaat. Op deze manier zie ik precies wat we als gezin aan het eind van de maand overhouden. Dit jaar kunnen we voor het eerst kerstkaarten versturen omdat we elke maand wat centen kunnen sparen, mijn dochter sprong een gat in de lucht!”

Clarence (51)

Tip 3:

Via de Geldfit test kan jij kijken hoe je financiële situatie eruitziet nu je geen inkomen meer hebt en of het verstandig zou zijn hulp in te schakelen. Na het invullen van de test krijg je advies welke hulp jij kan krijgen en wie jou het beste kan helpen in jouw situatie. Op deze manier willen we jou helpen om financieel gezond te blijven.

Tip 4:

Als je geen inkomen meer hebt is het soms lastig alle eindjes aan elkaar te knopen. Sommige kosten kan je echter niet vermijden en zullen onderdeel blijven van jouw uitgaven. Voor sommige kosten is het mogelijk een financiële tegemoetkoming aan te vragen. Denk niet te snel dat je ergens geen recht op hebt. Als je financiële situatie verandert en je geen inkomen meer hebt is het goed mogelijk dat je recht hebt op toeslagen die je eerder nog niet had. Controleer of je recht hebt op een toeslag vanuit de overheid.

Tip 5:

Wanneer je niet genoeg geld verdient om jezelf of je gezin te onderhouden is het mogelijk dat je recht hebt op een bijstandsuitkering. Deze kan je aanvragen bij het UWV. Op deze website vind je ook of jij voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt. Het kan ook zijn dat je recht hebt op bijzondere bijstand. Dit kan je aanvragen wanneer je een inkomen op bijstandsniveau hebt voor onvoorziene kosten voor wonen, kleding, eten en drinken.

Tip 6:

Vind je het lastig om iets met bovenstaande tips te doen? Dan is er ons landelijke telefoonnummer 0800-8115 dat je wil helpen je vragen te beantwoorden en je graag doorverwijst naar de juiste hulp. Te lang worstelen met geldzorgen is niet goed voor jou én niet goed voor je portemonnee. Kleine schulden kunnen snel oplopen. Bel ons of chat met één van onze medewerkers. Zij luisteren graag naar je verhaal en verwijzen je naar (lokale) hulp. Als jij het goedvindt, brengen ze je in contact met een organisatie bij jou in de buurt.

Terug naar: Artikelen