Het verhaal van Rein

De situatie

“Het komt eigenlijk allemaal een beetje te laat. Ik heb al 3 jaar belastingschuld en er is beslag gelegd op mijn salaris. Nu kom ik erachter dat er wel andere wegen zijn geweest.

Ik was eerst ZZP’er en toen kreeg ik schulden. Ik had een boekhouder die ik vertrouwde, maar die deed heel makkelijk. ‘Dat kun je later wel betalen’, hoorde ik vaak. Ik deed het onderhoud van machines. Zaterdag was ik ook aan het werk en zondag was ik helemaal klaar met werken. Hierdoor kwam ik niet toe aan de boekhouding. Dit had ik veel eerder moeten zien. Mijn facturen stuurde ik vaak niet op. Ik heb daardoor veel te weinig in rekening gebracht. De kosten werden hoger dan wat ik verdiende.

Dilemma’s
Ik kwam voor veel dilemma’s te staan. Mijn dochter moest bijvoorbeeld een nieuwe fiets. Dan was de keuze; of de BTW betalen of de fiets. Omdat ik teveel schulden had, ben ik in loondienst gegaan. Ik dacht dat dit de oplossing was. Maar toen kreeg ik direct een aanslag van de Belastingdienst. En omdat ik dit niet kon betalen, kreeg ik loonbeslag. Ik heb een gezin met vier kinderen en we moesten rondkomen van 1.550 euro. Dat is weinig.

Moedeloos
Ik verdiende teveel voor de voedselbank. De kinderen wilden op sport, maar dat kon niet. En de potjes die er zijn voor mensen die het moeilijk hebben, waren niet voor ons omdat ik teveel verdiende. Overal wordt gekeken naar je inkomen. Ik werd er moedeloos van en opende de blauwe enveloppen niet meer. Toen kwam er iemand bij ons thuis om te kijken waarom ik niet betaalde. De persoon zag alle enveloppen en gaf dit door. Als ik de moed had maakte ik de enveloppen open, maar die moed had ik bijna nooit.

Toekomst
De afgelopen jaren waren erg zwaar. Ik werd elke keer geconfronteerd met mijn schulden. Steeds kwamen er weer nieuwe aanmaningen die ik niet kon betalen. En als ik erachteraan belde, nam er steeds iemand anders op.

Nu zit ik aan de andere kant van de lijn. Mijn ouders zijn helaas gestorven. Maar waarschijnlijk kan ik met de erfenis mijn schulden aflossen. Dan krijg ik weer mijn volledige salaris. We gaan de goede kant op. Vooral voor mijn vrouw en kinderen wil ik het goed doen.”

0800-8115 bood Rein een luisterend oor. Heb jij deze ook nodig? Bel ons, wij luisteren graag naar jouw verhaal. Wie weet kunnen we je verder helpen.

Terug naar: Artikelen