Help! Ik heb schulden
Geldzorgen kunnen iedereen overkomen. Heel veel mensen weten het niet maar meer dan 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft lichte tot ernstige geldzorgen. En in deze moeilijke tijden zal dit aantal ongetwijfeld oplopen. Maar hoe ga je hier nu op een goede manier mee om? Ook al zijn je zorgen nog klein, het is belangrijk er niet te lang mee rond te lopen en hulp bij schulden te zoeken. Als je nu actie onderneemt, is het misschien zo geregeld en scheelt het je veel gedoe (en gepieker).
Waar kan ik terecht met mijn schuld(zorgen)?
Per regio en gemeente verschilt het waar je terecht kan met je schulden. Dit komt mede door de aangesloten (vrijwilligers)organisaties per gemeente.
Het kan lastig zijn de juiste route te vinden. Daarom zijn 0800-8115 en Geldfit in het leven geroepen. Samen met gemeenten, bedrijven en samenwerkingspartners werken wij van 0800-8115, als onderdeel van de NSR, aan één centrale schuldhulproute. Wij kunnen jou verwijzen naar gepaste hulp, voor het voorkomen van schulden tot aan de hulp bij schuld(zorgen).
4 stappen om schulden op te lossen
Veel mensen die schulden hebben weten niet goed waar te beginnen. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet die je hierbij kan helpen.
Tip 1: Neem contact op met de schuldeisers
Kan je een rekening niet betalen? Neem dan direct contact op met de schuldeiser. De meest ideale situatie zou zijn als je schulden worden kwijtgescholden en je opnieuw kan beginnen. Dit is alleen niet altijd het geval en soms ook niet eens nodig. Vaak kan je een regeling treffen om de rekening te betalen op een manier die wel kan. Bijna iedere bank, verzekeraar of andere schuldeiser staat positief ten opzichte van een betalingsregeling en zijn juist blij als je snel contact opneemt. Zij zijn dan op de hoogte van de situatie en kan je samen besluiten een betalingsregeling te treffen
Tip 2: Pak beginnende schulden zelf aan met een handig actieplan of tool
Welke tool of stappenplan je daar het beste bij helpt is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kan denken aan: een online buddy via fiKks of het online hulpmiddel van Nibud. Via de test van Geldfit.nl wordt door middel van een aantal korte vragen je situatie bekeken en krijg je een concreet advies waar jij terecht kan voor hup of krijg je handige tips.
Tip 3: Zoek hulp en bel 0800-8115
Voor veel mensen is het lastig om er zelf uit te komen. Daar willen wij luisteren naar jouw verhaal en denken we graag met je mee. We vertellen je waar jij terecht kan voor hulp. En als je het goed vindt, brengen we je als het nodig is in contact met een organisatie bij jou in de buurt. Vaak helpt het als iemand uit de buurt met je mee kan kijken en denken en waar je terecht kunt voor vragen.
Wij gaan uiterst zorgvuldig om met je gegevens en je blijft anoniem. Liever chatten? Dat kan ook.
Tip 4: Neem contact op met je gemeenteloket
Je kunt ook direct contact opnemen met een organisatie binnen jouw gemeente die jou kan helpen met financiële vragen en/of problemen. Wil je weten waar je terecht kan? Doe de gratis anonieme test op Geldfit.nl of bel ons op 0800-8115. Naast een gemeenteloket zijn er vaak organisaties werkzaam (zoals vrijwilligersinitiatieven) die kunnen ondersteunen bij financiële vragen of zorgen.