Problematische schulden

Soms is het heel verwarrend. Officieel wordt er gesproken over problematische schulden wanneer iemand niet binnen 3 jaar zijn/haar schulden af kan betalen. Maar misschien ervaar jij al problemen vóór die drie jaar. Ook dan willen we jou graag helpen! Bel gratis 0800-8115 en vertel jouw verhaal. We wijzen je op weg naar gepaste hulp voor jouw persoonlijke situatie. Indien gewenst brengen wij je in contact met hulp bij jou in de buurt.

Ik heb problematische schulden, en nu?

Veel mensen hebben dagelijks last van de druk om keuzes te moeten maken, een lange tijd met een klein budget te moeten leven, veel papierwerk en weinig slaap. Veel mensen zien zelfs door de schulden echt geen uitweg meer, voelen zich eigenlijk nooit meer gelukkig en weten niet meer wat te doen. Juist daarom is het belangrijk om (op tijd) hulp te zoeken.

Wist je dat in Nederland de meeste mensen met schulden 5 jaar wachten totdat ze om hulp vragen? Vaak komt dit doordat mensen in het begin denken dat ze er zelf wel uit zullen komen en na deze periode voelen dat dit niet gaat lukken. De stress loopt op en de bedragen die terugbetaald moeten worden, lopen steeds verder op. Na die 5 jaar is er in veel gevallen al een schuld bij meerdere schuldeisers van ruim €40.000. Daarom ons advies: trek snel aan de bel!

Wil je het toch liever eerst zelf uitzoeken?

Deze test bestaat uit een aantal vragen en geeft je een concreet advies waar jij terecht kunt.

Problematische schulden bij een ander

Naast dat jijzelf schulden kan hebben is het natuurlijk mogelijk dat iemand in de omgeving last heeft van oplopende schulden. Heel moeilijk, want veel mensen vinden het moeilijk om er open over te praten of zich schaamt. We kunnen helaas geen tips geven hoe je erachter komt of iemand in de schulden zit, behalve dat je natuurlijk het gesprek erover aan kan gaan. Mocht je erachter komen dat iemand inderdaad in de schulden zit kan je meerdere dingen doen:

  1. Bied je hulp aan. Bijvoorbeeld bij het ordenen van de administratie, schrijven van brieven en/of invullen van formulieren. Laat de verantwoordelijkheid wel bij de persoon zelf en zorg ervoor dat je er niet zelf in meegesleept wordt. Komen jullie er samen ook niet uit of wil je graag iemand die even met je meekijkt? Neem dan contact op met 0800-8115 voor advies en hulp.
  2. Wil deze persoon zijn schulden zelf oplossen? Je kunt diegene verwijzen naar de test op Geldfit.nl voor een concreet advies voor zijn/haar situatie.

Terug naar: Artikelen