Top 10 grootste geldzorgen van Nederland in 2020

2020 was het jaar waarin er voor veel mensen veel is veranderd. Op persoonlijk gebied en ook zeker op financieel gebied.

Maandelijks bellen honderden mensen 0800-8115 voor hulp bij geldzorgen. Dit aantal neemt elke maand verder toe. In deze anonieme telefoongesprekken passeren vele vraagstukken de revue. Ben jij benieuwd waar Nederland zich zorgen om maakt? Lees de top 10 van de meest voorkomende geldzorgen.

Blijf niet rondlopen met geldzorgen. Wij staan klaar om jou te helpen!

Achtergrondinfo:
Deze lijst is op basis van de maandelijkse rondgang onder de callcenter medewerkers samengesteld. Medewerkers delen daar anoniem over welke thema’s vragen binnenkomen om te zien waar ze op mogen inspelen. De gesprekken gaan over uiteenlopende thema’s, maar waarbij de zorgen om geld en wirwar aan informatie centraal staat.

Vele andere vragen zijn binnengekomen die de lijst niet hebben gehaald. Denk aan complottheorieën die twijfel zaaien, zoals “Mijn buurman zegt dat al het papiergeld gaat verdwijnen, is dit echt zo?”. Maar ook vragen om advies als “Ik heb een erfenis gekregen, moet ik deze aanvaarden?“.*


Bekijk hieronder de complete lijst. Welke geldzorg herken jij het meest?

* = Quotes in dit artikel zijn niet letterlijk gezegd in een gesprek, maar geven een indicatie.


0800-8115 meisje geldzorgen

Geldzorg #10: Als mijn inkomsten opraken, houd ik altijd een stukje maand over..

Salaris binnen? Dan kunnen we uit eten, winkelen of een rekening betalen. Voor veel mensen herkenbaar. Door niet het overzicht te hebben over wat er binnen komt en wat er uit gaat, loop je kans aan het einde van de maand geld tekort te hebben. Vaak wijzen onze medewerkers mensen met deze zorg op handige bespaarsites of online buddies van bijvoorbeeld Fikks.

“Ik heb elke maand problemen met het rondkomen en betalen van mijn rekeningen. Hierdoor maak ik me veel zorgen.”

Geldzorg #9: Ik (denk dat ik) ben opgelicht, wat kan ik doen?

Je denkt: dit overkomt mij niet. Toch worden er ieder jaar veel mensen opgelicht. Je krijgt een hulpvraag van een kennis en je besluit te helpen. Vervolgens blijkt het een onbekende te zijn en kan je fluiten naar je geld. Maar ook het over het hoofd zien van kleine lettertjes in contracten waardoor je er lange tijd aan vastzit wordt vaak gezien als oplichting. Hier zijn gelukkig soms oplossingen voor te vinden. Blijf er niet mee rondlopen maar klop aan voor hulp!

Ik heb een lening afgesloten en niet goed gekeken naar de voorwaarden van de verzekering de ik hiervoor moest afsluiten.

Geldzorg #8: Door corona lopen mijn inkomsten terug

Steeds meer ondernemers komen door corona in zwaar weer. Vanuit zowel gemeenten, overheid, Kamer van Koophandel en andere initiatieven is er vaak hulp beschikbaar. Speciaal voor ondernemers heeft Geldfit Zakelijk een gratis en anonieme test gelanceerd om jouw bedrijf financieel gezond te maken en te houden. Bekijk de test hier.

“Ik ben ZZP’er en werk als taxichauffeur, door corona is mijn inkomen drastisch gedaald. Ik kreeg ook nog een ongeluk waardoor ik nu ook nog hoge kosten heb bij de garage.”

Geldzorg #7: Ik vind het lastig mijn administratie goed bij te houden

De brieven van de Belastingdienst, banken en verzekeraars zijn niet altijd makkelijk te begrijpen. Veel mensen hebben dan ook moeite met het bijhouden van administratie. Maar besef dat er hulp is! In (bijna) elke gemeente zijn er vrijwilligers om te ondersteunen. Mensen die bellen met deze zorgen brengen wij vaak in contact bij vrijwilligers bij hen in de buurt.

“Ik heb iemand nodig die meekijkt naar mijn financiële situatie en me helpt met het opstellen van een plan om mijn schulden af te lossen.”

Geldzorg #6: Ik heb een vraag over mijn bank

Regelmatig bellen mensen met vragen over hun bank. Denk aan vragen over online bankieren, spaarrekeningen, brief met nieuwe creditcard etc. Mensen die met dergelijke vragen bellen, verwijzen we direct door naar de klantenservice van de bank. Dan zit je gelijk goed en krijg je antwoord op jouw vraag!

De pinautomaat heeft mijn pas ingeslikt, wat moet ik doen?

Geldzorg #5: Door een verandering in mijn leven kan ik niet meer alle rekeningen betalen. Wat nu?

Veel geldzorgen beginnen bij een levensgebeurtenis. Denk aan het verliezen van je baan, een ongeval waardoor je arbeidsongeschikt raakt, het stuklopen van je relatie, het bereiken van de pensioenleeftijd en ga zo nog maar even door. Door verandering in jouw inkomsten ben je extra vatbaar voor geldzorgen. Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp. Vaak kan je in een vroeg stadium met de hulp van bijvoorbeeld tips, een vrijwilliger of online buddy de juiste balans weer vinden en geldzorgen voorkomen.

“Door een operatie ben ik in de ziektewet beland, hierdoor is mijn inkomen gedaald. Ik wil graag overzicht en ondersteuning bij het krijgen van inzicht in mijn financiën.”

Geldzorg #4: Help! Mijn gemeente houdt zich niet aan de afspraken

Toegeven dat je hulp nodig hebt en contact opnemen met de gemeente is een grote stap voor veel mensen. Als vervolgens de communicatie volgens jou niet vlekkeloos verloopt is dat natuurlijk extra vervelend. Soms kan het helpen hier niet in te blijven hangen en via een omweg (lees: onpartijdige partij) toch een oplossing te vinden. Vaak is meer mogelijk dan je denkt.

“Mijn contactpersoon bij de gemeente is slecht bereikbaar en belt niet terug. Ik heb geen idee hoe ik  ervoor sta.”

Geldzorg #3: Hoe kom ik uit de schulden?

Veel mensen die bellen hebben een schuld die ze willen oplossen. Schulden beginnen vaak klein en lopen na verloop van tijd steeds verder op. Trek dus tijdig aan de bel! Onze medewerkers luisteren naar jouw verhaal, kijken we naar wat jouw situatie nu is en waar jij terecht kan voor hulp.

“Ik heb hoge schulden en weet niet meer hoe ik hieruit kan komen en ook nog voor mijn 6 kinderen kan zorgen.”

Geldzorg #2: Mijn vriendin (of broer of moeder of collega of buurman of …) heeft schulden maar wil geen hulp zoeken. Wat kan ik doen?

Wanneer iemand die dichtbij je staat in de problemen raakt, wil je graag te hulp schieten. Ook als het gaat om financiën. Een keer geld lenen is vaak geen probleem. Wanneer iemand nog verder in de problemen komt en de kans steeds kleiner wordt dat je het geld terug krijgt, is het goed te bedenken of iemand professionele hulp nodig heeft. In dit geval kun je goed bij ons terecht. Wij kunnen je inzicht geven waar je in deze situatie terecht kan voor hulp. Ook kan je samen bellen en verbinden we je direct door met passende hulp.

“Mijn zus heeft geldproblemen en durft haar post niet meer open te maken. Ik heb haar geld geleend en dat krijg ik niet meer terug omdat zij geen hulp durft te zoeken.”

Geldzorg #1: De ene betalingsregeling is nog niet afgerond of ik heb weer andere rekeningen die ik niet kan betalen. Hoe kom ik hier ooit uit?

Helaas. Op nummer 1 staat het oplopen van schulden als de grootste geldzorg. In sommige gevallen zien mensen zelfs geen uitkomst meer. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar wacht niet lang met het zoeken van hulp en pak gewoon die telefoon. Mensen die met deze problemen bellen, brengen wij direct in contact met hulp. .

“Ik heb al een betalingsregeling lopen maar ik krijg vandaag post over een nieuw loonbeslag. Ik weet niet meer hoe ik dit kan betalen.”


En nu? Wat kan jij doen met jouw geldzorgen?

Heb je geldzorgen? Bel dan gratis naar het telefoonnummer 0800-8115. Ook al staan jouw persoonlijke zorgen hier niet tussen, wij luisteren naar jouw verhaal en denken met je mee. Wij kunnen je ook in contact brengen met hulp bij jou in de buurt.

Terug naar: Artikelen