Top 10 grootste geldzorgen van Nederland in 2021

2021 was voor veel mensen een spannend jaar. Veel mensen kregen te maken met de financiële zorgen. Iedere maand bellen honderden mensen naar 0800-8115, het landelijk telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen. Medewerkers luisteren naar het verhaal, denken mee en brengen als dat gewenst is de beller in contact met passende hulp. Soms waren mensen verdrietig, gefrustreerd of moedeloos. Door onze praktische tips wisten zij vaak weer hoe ze een stap verder konden komen.

Om inzicht te geven welke zorgen er leven, hebben we een lijst samengesteld met de 10 meest genoemde geldzorgen.

Iedereen heeft soms een luisterend oor nodig. Bellen kan altijd anoniem, onze medewerkers staan voor jou klaar!

Achtergrondinfo:
Deze lijst is samengesteld op basis van de maandelijkse rondgang onder de medewerkers van 0800-8115, het landelijke nummer voor hulp bij geldzorgen. Medewerkers delen anoniem welke  vragen binnenkomen om te zien waar ze op mogen inspelen. De gesprekken gaan over uiteenlopende thema’s, maar waarbij de zorgen om geld en wirwar aan informatie centraal staat.

Vele andere vragen zijn binnengekomen die de lijst niet hebben gehaald. Denk aan complottheorieën die twijfel zaaien, zoals “Mijn buurman zegt dat al het papiergeld gaat verdwijnen, is dit echt zo?”. Maar ook vragen om advies als “Ik heb een erfenis gekregen, moet ik deze aanvaarden?“.*


Bekijk hieronder de complete lijst. Welke geldzorg herken jij het meest?


Geldzorg #10: Ik maak mij zorgen om iemand in mijn omgeving

Geldzorgen gaan niet altijd over jezelf. Veel mensen bellen over de situatie van anderen. Vanuit bezorgdheid willen ze graag weten hoe iemand te helpen is. Als iemand zelf geen hulp wil, of steeds zegt dat het wel meevalt, kan dit lastig zijn.

“Wij denken graag mee hoe mensen een familielid, vriend of kennis kunnen helpen. Vaak helpt het om tips te geven voor de juiste manier om het thema aan te snijden.”

Geldzorg #9: Mijn terugbetaling aan DUO is veel hoger dan ik had verwacht

Studenten moeten soms een hoger bedrag terugbetalen, dan ze hadden verwacht. Soms was dat geld al gereserveerd of zelfs al uitgegeven en komen zij in de problemen. DUO bepaalt de jaarlijkse terugbetaling op basis van het peiljaar en de eigen inkomsten.

De tip die wij altijd geven is om te kijken of je het peiljaar kunt veranderen. Dit kan eenvoudig via de website van DUO.”

Geldzorg #8: Mijn kindregelingen vallen weg als mijn kind 18 wordt of gaat studeren

Bij regelingen als kinderbijslag en kindgebonden budget gaat het om forse bedragen. Dit kan ouders een behoorlijke financiële terugval geven. Bij een gescheiden ouder valt soms ook nog de kinderalimentatie weg.

“Als mensen dit zien aankomen, adviseren we vooral om dit verlies van tevoren in het geldplan mee te nemen. Mensen die dit zelf niet lukt, brengen we meestal in contact met een vrijwilliger in de buurt.”

Geldzorg #7: Hoe moet ik rondkomen van alleen AOW?

Een AOW met eventueel een klein aanvullend pensioen is voor mensen vaak erg krap om van rond te komen. Op hun ‘oude dag’ krijgen zij te maken met oplopende prijzen en extra zorgkosten. Iets bijverdienen of een aanvullend krediet krijgen zit er vaak ook niet meer in.

“In bijna iedere gemeente zijn er vrijwilligers om in dit soort gevallen te ondersteunen. We kunnen mensen direct in contact brengen met een organisatie vlakbij.”

Geldzorg #6: Ik heb geen buffer en krijg plotseling een grote noodzakelijke uitgave

Veel mensen komen (net) rond, maar hebben geen financiële buffer. Wanneer er een onverwachte rekening of uitgave komt is die moeilijk op te vangen en geeft dat veel stress. Het moment waarop de wasmachine het begeeft, of bijvoorbeeld de auto moet worden gemaakt bepaal je nu eenmaal niet zelf.

“Wij adviseren mensen vaak om vandaag nog te beginnen met bespaartips. Er is vaak veel winst mee te behalen, zodat snel een buffer ontstaat. Ook hier kan een lokale of digitale vrijwilliger bij helpen.”

Geldzorg #5: Als ik gokreclames voorbij zie komen, kan ik de verleiding vaak niet weerstaan

Tv-reclames, folders en social media staan vol met gokpromotie. Voor mensen met geldzorgen is dit vaak extra spannend en aantrekkelijk. Het is begrijpelijk dat mensen soms willen wegvluchten voor de realiteit en moeilijk verstandige keuzes kunnen maken. 

“Mensen hopen hun problemen op te lossen door in één keer een groot bedrag te winnen. De kans dat je wint is echter zeer klein, waardoor je eigenlijk altijd geld verliest. Ons advies: kijk realistisch naar je financiën en neem niet zo veel risico.”

Geldzorg #4: Alles wordt steeds duurder. Hoe kan ik dit blijven betalen als mijn salaris hetzelfde blijft?

Voedsel, brandstof, drogisterijspullen en bouwmarktartikelen… wat is er eigenlijk niet duurder geworden? En wanneer wordt het weer betaalbaar? Een groot aantal bellers stelden ons dit soort bezorgde vragen. Niet zo gek, want stijgende prijzen en dalende koopkracht raken mensen diep.

“Aan de stijgende prijzen kunnen we niets veranderen, maar wel adviseren we hoe mensen hiermee goed kunnen omgaan. Een goede tip hierbij is contact opnemen met een digitale buddy van fiKks, die af en toe mee kan denken.”

Geldzorg #3: Door corona heb ik als ondernemer (een deel) van mijn werk verloren

De coronamaatregelen raken iedereen in 2021. Maar zeker in sectoren als horeca, entertainment, reisbranche, detailhandel en personenvervoer zijn harde klappen gevallen. Ondernemers zien hun werk verdwijnen en komen deels of geheel thuis te zitten met een laag inkomen of een uitkering.

“Voor ondernemers staan in deze moeilijke tijden veel goede initiatieven klaar. Wij luisteren naar het unieke verhaal van elke ondernemer en brengen hem of haar met een passende adviseur in contact. Als een externe adviseur nodig is, betalen de partners van Geldfit Zakelijk de eerste advieskosten als ruggensteun.”

Blijf niet met je zorgen rondlopen, maar klop aan voor hulp! Bel 0800-8115.

Geldzorg #2: Ik heb al een betaalachterstand bij mijn energiebedrijf en de energieprijzen lopen op

Water, stroom en gas zijn belangrijke levensbehoeften. Het afgelopen jaar waren veel bellers hier ongerust over, omdat de prijzen alsmaar stijgen. De jaarafrekening belooft een stuk hoger uit te vallen dan verwacht, zeker voor wie geen vast contract meer heeft.

“Wij adviseren om direct contact op te nemen met de energiemaatschappij om de situatie voor te leggen. Er is vaak meer bespreekbaar dan mensen denken.”

Geldzorg #1: Het lukt me nu niet om een rekening te betalen

Wanneer iemand zich realiseert: ‘ik heb te weinig geld’ dan is dat vaak een schrikmoment. In veel gevallen gaat dit om een bedrag van enkele honderden euro’s aan vaste lasten, zoals de huur of de zorgpremie.

“Ons advies is vaak: bel en regel. Bedrijven zijn meestal juist blij als mensen zelf bellen over een betaalachterstand. Zij zoeken graag samen naar een haalbare oplossing vanuit klantvriendelijkheid. Ook omdat dit de kans groter maakt dat ze binnenkort al een deel van hun geld terugzien.”


En nu? Wat kan jij doen met jouw geldzorgen?

Heb je geldzorgen? Bel dan gratis naar het telefoonnummer 0800-8115. Ook al staan jouw persoonlijke zorgen hier niet tussen, wij luisteren naar jouw verhaal en denken met je mee. Wij kunnen je ook in contact brengen met hulp bij jou in de buurt.

Terug naar: Artikelen